Урок в/н 30.04.2020р.

Тема № 4 "Отримання посуду, приборів, столової білизни, підготовка до обслуговування"

Тема уроку № 8"Отримання посуду, приборів, столової білизни, підготовка до обслуговування"

Метанавчальна - закріпити знання, отримані на попередньому уроці;  ознайомити учнів з  отриманням посуду, приборів, столової білизни та підготовкою залу  до обслуговування".
розвиваюча - розвивати творчий підхід до обраної професії.
виховна - розвивати в учнів самостійність, почуття відповідальності за виконання прийнятих рішень;
     Питання для повторення: 
1. Який порядок запису алкогольних та інших напоїв у прейскуранті?
2. Що враховують при складанні карти вин?
3. Що враховують при складанні карти пива?
4. Що таке спеціальна карта кави?
Відповіді надсилайте на ВАЙБЕР.       

                                         Вивчення нового матеріалу


         Столовий посуд і прилади, призначені для обслуговування відвідувачів у  торговельних залах, одержує з комори матеріально-відповідальна особа, призначена директором підприємства. Призначення оформляють наказом.

 Після прибирання приміщень і розміщення столів, за дві години до відкриття ресторану бригадир офіціантів отримує в сервізній і білизняній необхідний для сервірування столовий посуд, набори і білизну відповідно до кількості столів і норм оснащення. При цьому слід звертати увагу на їх стан - скатертини, серветки мають бути чистими, накрохмаленими, відпрасованими, посуд - без тріщин І сколів; столові набори І без деформацій.
Тарілки переносять, накриваючи їх ручником, із сервізної в зал і ставлять на серванти та підсобні столи гіркою по 10-12 штук, а фужери, келихи і чарки - на підносах, застелених серветками. Для доставки посуду використовують також візки.
Забороняється переносити глибокі тарілки стопками більше 12- 15 шт., а дрібні 15-20 шт., одночасно переносити скляний і металевий посуд. Щоб прискорити видачу столових приладів, їх варто зберігати в спеціальних ящиках по найменуваннях у певному (стандартному) кількості. При одержанні посуду й приладів їх необхідно ретельно оглянути. Предмети, на яких помічені залишки їжі, варто повернути для повторної мийки. 
 Перед сервіруванням офіціанти протирають (полірують) посуд і столові набори ручниками, дотримуючись при цьому певних правил. Наприклад, ножі (кілька штук) беруть лівою рукою через ручник, а правою протирають до блиску, потім їх укладають на підноси, застелені серветкою, або в серванти.

Виделки та ложки полірують так само, як і ножі, при цьому перевіряючи, чи не залишилася між зубцями виделки їжа.

Тарілку тримають ребром через ручник лівою рукою, а правою, поступово обертаючи, протирають іншим його кінцем.

Чашку беруть за допомогою ручника в ліву руку, а правою просовують частину його в заглиблення чашки і великим пальцем протирають її всередині.

Фужери полірують двома ручниками. Одним беруть фужер за ніжку, іншим полірують. При цьому фужер обертають, не натискаючи пальцями; великий палець, обгорнений ручником, знаходиться усередині фужера. Щоб перевірити якість полірування, фужер періодично розглядають на світло.

Одночасно підготовляють столові набори зі спеціями. Сільнички: наповнюють на 3/4 об'єму сіллю, у відкритих поверхню вирівнюють, а край її протирають ручником. Перечницю наполовину наповнюють сухим перцем. Гірчичницю також заповнюють на 3/4 об'єму і вставляють ложечку. Набори для спецій миють щодня і насухо протирають.

Попільниці чистять спеціальною ганчіркою після кожного обслуговування; роблять це поза залом. На прохання відвідувачів на стіл ставлять флакончики з оцтом, які повинні знаходитись, як і гірчиця, на підсобних столах. Тут же підготовляють вазочки з квітами - по одній - дві у кожній.



  Картинки по запросу "картинки полірування посуду приборів в ресторане"Картинки по запросу "картинки полірування посуду приборів в ресторане"Картинки по запросу "картинки полірування посуду приборів в ресторане"

Підготовка столового посуду та приборів до сервірування




Дом.завдання: ознайомлення з матеріалом. Відпрацювати поліровання посуду, приборів та скла.

Комментариев нет:

Отправить комментарий